ארבע סיבות למה כדאי לעבוד ברכבת ישראל
רכבת ישראל מגייסת בימים אלו מהנדסים/מהנדסות ומנהלי/מנהלות פרויקטים המעוניינים להשתלב ולקחת חלק בפיתוח תשתית התחבורה העתידית של ישראל. אז איך זה מרגיש לעבוד ברכבת? אוקסנה מתמלאת גאווה מלחזות בפרויקט שהסתיים, יקיר הפך לפטריוט נלהב מבלי ששם לב ורונן מרגיש שותף להיסטוריה ולבניית הארץ. גייסנו מנהלי פרויקטים נבחרים לספר מדוע כדאי להשתלב במערך הפיתוח של רכבת ישראל - וזה מה שהיה להם להגיד.
הזדמנות לעשות היסטוריה בשטח
בשנים האחרונות צמחה ההשקעה הממשלתית בפיתוח הרכבת בעשרות מונים. חלק ניכר מהשקעה זו מתמקד בפרויקט החשמול שבזכותו יוחלפו רכבות הדיזל ברכבות חשמליות אמינות ומדויקות יותר.
"פרויקט הקו המהיר מתל אביב לירושלים הוא פרויקט היסטורי וסופר משמעותי מבחינתי", אומר מנהל הפרויקטים הרכבתיים רונן דנון. "תשתית חשמלית העוברת במנהרות לאורך 30 קילומטר – זה פשוט מדהים". כעת, עם סיום העבודות ופתיחת הקו, עבר רונן לנהל את הפיתוח של מתחם הקישון ההיסטורי שהוקם על ידי הבריטים אי שם בשנות ה-30 ועדיין משמש את רכבת ישראל לביצוע תחזוקת הרכבות.
"עם הגעת רשת המסילות החשמליות לצפון אנחנו כבר נהיה מוכנים עם 40 מבנים חדשים לטובת ביצוע תחזוקה ובניהם, מוסך חשמלי, מחרטה וכל מה שצריך כדי להתאים אותו לעידן החדש. אנחנו ממש עושים היסטוריה", הוא מציין בהתרגשות.
לעבוד על מגה פרויקטים בקנה מידה לאומי כבר מיום הראשון בעבודה
לא צריך להיות מהנדסים כדי להבין שמאחורי כל השקת קו מסילה חדש, גשר או מתחם עומדת אופרציה שלמה. מנהלי הפרויקטים הרכבתיים הם אלו האחראים על תפעול כל האופרציה הזו שכוללת תכנון מערכות, התקשרות עם גורמי חוץ, רתימת גורמי פנים, הנחת תשתיות, מערכות ביטחון, מערכות בטיחות ותקשורת והרשימה עוד ארוכה. המורכבות הזו מייצרת לאנשי ההנדסה של הרכבת עקומת למידה מאתגרת במיוחד שאף אחד לא ירצה לשטח – וזו לא משתטחת לעולם – במובן החיובי ביותר של המילה.
יקיר אליוף, מהנדס בחטיבת הפיתוח שבימים אלו עובד על הקמת מתחם התחזוקה החדש באשקלון, מסביר: "כמהנדס או מנהל פרויקטים יש לך השפעה עצומה על הפרויקט, גם אם אתה רק בתחילת הדרך המקצועית שלך". מתחם התחזוקה החדש של הרכבת באשקלון מוקם בימים אלו והוא עתיד לתת מענה תחזוקתי למערכי הרכבת החשמליים ולשפר את רמת התחזוקה.
בלי לייבש ביצות – פשוט בונים את הארץ
תסלחו לנו על הפאתוס, אבל אם יש משהו שמבדל באמת את עובדי רכבת ישראל משאר הקולגות בתחום ההנדסה – זו הזכות לבנות ולפתח את הארץ ."לעבוד כמהנדס ברכבת זה לעמוד בקדמת הפרויקטים התשתיתיים המבוצעים ומתוכננים היום במדינת ישראל", מסביר רונן, "זה הופך למשמעותי יותר כשאתה מבין שאתה בא בממשק עם כל דבר שעולה על הדעת: מהטכנולוגיות החדשות ביותר ועד לשיקום תאים סביבתיים ברמה שלא נעשתה לפני כן".
יקיר מוסיף ומדגיש שבתחילת דרכו ברכבת הוא לא חשב שיתחבר לערך הציוני שבתפקיד. "עם הזמן", הוא אומר, "כשאתה רואה יותר ויותר איך העבודה הקשה שעשית תורמת לפיתוח המדינה – זה הופך כל סיסמא לפשוט נכונה".
סיפוק סיפוק סיפוק
לאוקסנה טפילצקי, מנהלת פרויקטים רכבתיים , ישנו וותק של 16 שנה ברכבת והיא מסכמת לנו במילה אחת את הערך הגדול ביותר שמהנדסים מרוויחים מכל פרויקט: "יש סיפוק עצום בלסיים פרויקט. לראות שהרכבת עובדת זה מרגש כל פעם מחדש, במיוחד כשאתה יודע כמה קשה עבדת כדי להגיע לאותו רגע", היא אומרת.
רונן, יקיר ואוקסנה עומדים יחד מאחורי כמות פרויקטים שלא הייתה מביישת אף חברת תשתיות גדולה. ועדיין, גם אחרי שנים רבות של עשייה, שלושתם מדברים בעיניים בוהקות על הרגע הזה שבו פרויקט מסתיים והרכבת עולה על המסילה בפעם הראשונה.
"אין עוד ייחודיות כמו שמוצאים בעולם הרכבות הכבדות", מוסיף רונן וחותם, "לסלול כבישים אפשר בהמון מקומות אבל רכבת יש רק אחת".
רוצים/רוצות להצטרף לצוותי מערך ההנדסה של רכבת ישראל ולהנדס את עתיד התחבורה של המדינה?